Adónem vizsgálatok és compliance munkák

A magyar társasági adó (9%), valamint a helyi iparűzési adó (2%) nemcsak mértékükben, hanem adóalapjuk meghatározásának tekintetében is különbözőek. A két legfontosabb közvetlen adótípus mellett több olyan adónemmel is találkozunk munkánk során, amelyekre az adózók nem fordítanak megfelelő figyelmet (legyen az egy szektor specifikus különadó, vagy például reklámadó, vagy a sok vállalkozás által elhanyagolt környezetvédelmi termékdíj). Egy átfogó, lezárt időszakot teremtő adóellenőrzés során könnyen előfordulhat, hogy a NAV olyan adónemeket is azonosít, ahol az adózó például egyáltalán nem, vagy csak hiányosan teljesítette adófizetési vagy adóbevallási kötelezettségét. Ez esetben nemcsak az adóbírság veszélye fenyeget, hanem a több jogcímen kivetett mulasztási bírság is jelentős összeget tehet ki.

Mit tartalmaznak a legfontosabb adónem vizsgálatok?

Munkatársaink szívesen állnak rendelkezésükre annak érdekében, hogy az adott vállalkozásnál valamennyi fizetendő adónemet azonosítani lehessen, és pontosan meghatározzuk, hogy az adott adónemekhez milyen bevallási, bejelentési kötelezettségek társulhatnak. Munkánk során kiváló szakemberekkel, pénzügyi vezetőkkel találkozunk, akik önállóan is azonosítani tudják a vállalkozásukat terhelő adókötelezettségeket, és a fizetendő adó meghatározásához szükséges tudást is magukénak tudhatják.

Iparági specialitások, korábbi tapasztalatok

Az adónem vizsgálatok, az ellenőrzések, felülellenőrzések során kollégáink tekintetbe veszik az iparági specialitásokat, valamint a más adózóknál szerzett tapasztalatainkat, ügyelnek a legapróbb részletekre is, és felhívják a figyelmet az adott adónemben rejlő törvény adta adócsökkentési lehetőségekre is. Igény esetén a teljes bevallás elkészítését, és kapcsolódó nyilvántartás elkészítését is vállaljuk.

Adónem vizsgálatok és compliance munkák területén szolgáltatásaink a következők:
  • társasági adó kalkuláció ellenőrzés, és társasági adóbevallás kitöltés ellenőrzés, valamint teljes körű kalkuláció készítés és bevallás kitöltés
  • helyi iparűzési adó kalkuláció ellenőrzés, és helyi iparűzési adóbevallás kitöltés ellenőrzés, valamint teljes körű kalkuláció készítés és bevallás kitöltés
  • adónem vizsgálatok figyelemmel az adott adónemre jellemző adóalap módosító, vagy speciális korrekciós tényezőkre
  • környezetvédelmi termékdíj kalkuláció ellenőrzés, nyilvántartás felülvizsgálat
  • reklámadó kötelezettség felülvizsgálata
  • tanácsadás és compliance munkák az egyes adónemek tekintetében

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.